"Un niño siempre puede enseñar tres cosas a un adulto: a ponerse contento sin motivo, a estar siempre ocupado con algo y a saber exigir con todas sus fuerzas aquello que desea." Paulo Coelho.

miércoles, 14 de marzo de 2012

Experiències i propostes 0-3 anys

Desprès d'haver mirat les diferents propostes senyalades, les que més m'han agradat han sigut les tres activitats següents:
Una de les activitats que més m’ha agradat és la de la llum. És un altre visió de com treballar la llum, l’ombra, l’obscuritat amb els infants de diferent manera, però no per això més important, que amb el racó de la llum que es sol crear a les escoletes.
El tema de la llum em pareix un aspecte molt important per a treballar des d’edats tempranes, ja que, descobrir la seva ombra, per exemple, forma part del procés per a descobrir el seu cos. Encara així, el tema de l’ombra he observat que és un aspecte que dona por a algun infants, perquè encara no comprenen que són ells mateixos. El treballar amb elements que donin llum, amb llanternes, dins d’una habitació obscura per exemple, i sobretot relacionar aquest aspectes amb la realitat. Explicar-los que quan es fa de nit està fosc el cel, que quan és de dia el sol dona llum, i que n’hi ha objectes que poden donar llum o foscor.
Altra activitat de les que més m’ha agradat ha sigut l’activitat de materials d’experimentació, ja que penso que des de ben petits han de tenir l’oportunitat de gaudir en primera persona de les sensacions que provoca el manipular elements de la vida quotidiana. A més a més, aquesta proposta alterna materials tant sòlids com líquids, aspecte que permet observar aspectes com si els objectes damunt l’aigua suren, la transformació de la farina amb l’aigua per exemple, i la manipulació d’aquesta massa que es crea.
A l’escoleta on realitzo les pràctiques, cada dilluns es fa joc heurístic. Els infants poden gaudir d’una estona descobrint i manipulant elements com cordes, tapes, ampolles d’aigua buides, cadenetes de colors, ars de silicona, ars de fusta, etc. Encara així, no se’ls ofereix cap element líquid en aquesta proposta.

L’última proposta que també m’ha agradat molt, és la de fer un collage. Em pareix una manera molt divertida de treballar amb elements quotidians, tant de la naturalesa, menjar, i demés. D’aquesta manera els infants poden expressar-se mitjançant materials diferents als convencionals com son els llàpissos, rotuladors, i demés.
En la meva escoleta es fan activitats d’aquest tipus molt interessants. Fa uns dies, vàrem pintar amb gels damunt de paper d’aquarel•la. Va ser molt divertit, i molt interessant, veure com els infants experimentaven la fredor dels gels a la vegada que pintaven.

No hay comentarios:

Publicar un comentario