"Un niño siempre puede enseñar tres cosas a un adulto: a ponerse contento sin motivo, a estar siempre ocupado con algo y a saber exigir con todas sus fuerzas aquello que desea." Paulo Coelho.

miércoles, 30 de mayo de 2012

Reflexió sobre els projectes de millora


El meu pla de millora ha anat modificant-se segons anàvem donant-li un sentit al racó. El nostre projecte de millora consisteix en la creació d’un racó de música per als infants de tots els nivells de l’escoleta. Aquest racó va situat al rebedor de l’esocleta, on pares i mares deixen els carritos dels infants, on les persones esperen per a parlar-ne amb els superiors, etc. Degut a la seva disposició, ens hem tingut que replantejar el seu us. No podem deixar muntat un racó de musica com ens agradaria per la manca d’espai a la zona. No podem posar mes mobles ni catifes ni res per l’estil per acomodar el racó, aquests objectes només es posaran quan les educadores vagin a fer servir el racó, per tant serà un racó una mica desmuntable.
El que hem anat modificant son els tipus d’instruments que volíem ficar al racó, ja que havíem de pensar en les edats de tots els infants de l’escoleta, en instruments apropiats per a ells, i també aptes per a realitzar en els tallers que van fer de creació d’instruments.
El que no han canviat son els objectius inicials generals del projecte. La creació d’un racó de musica per a que els infants tinguin un lloc fix on poder tocar, manipular instruments, etc. Donar-li a la música la importància que té en aquestes edats.

Sobre les exposicions dels projectes de millora de l’intinerari A, he vist molta varietat pel que fa a les diferents illes. Pel que respecta al nostre projecte del racó musical, va haver un que es tractava de fer un cançoner infantil per a l’escoleta que hem va agradar molt, ja que d’aquest podem treure idees per al nostre projecte.
N’hi ha diversos que es repeteixen, sobre la millora del pati. Aquests projectes, com tots, depenen de la seva situació, de les directrius dels seus educadors per a realitzar-los, dels recursos econòmics, materials, etc.  N’hi ha d’altres que son molt originals, com la creació racó amb teles, racó amb tubs de plàstic amb materials dins per veure que ocorreix, un projecte de joguines reciclades molt interesant, i molts d’altres.
Cadascun d’ells tenen els seus obstacles. Les limitacions d’espais, materials, de recursos, el voler fer una cosa i que a l’escoleta tal vegada vulguin una altra. Cada projecte té la seva dificultat. Ha de ser atractiu per als infants, i a la vegada per a l’escoleta. Ha d’acomplir els objectius desitjats, tant els que ens hem proposat nosaltres com els que s’esperen a l’escoleta.

Sobre l’intinerari B, he après que es poden realitzar molts de projectes de millora diferents, que no tenen que dependre només de canviar-ne coses materials com crear un racó de pintura, música, si no que tan sols requereixen de canviar-ne actituds, comportaments, formes de fer, etc.
Tant els plans de millora com les bones pràctiques es fan per millorar el desenvolupament dels infants. Les avaluacions d’aquests projectes, es basa en el l’observació de si s’han acomplert els objectius prefixats. També s’autoavalua el propi canvi, innovació o projecte de millora, si l’hem executat correctament, si els infants han respost favorablement, etc. 

lunes, 14 de mayo de 2012

Contracte de pràctiques i pla de millora

Reflexió sobre el meu contracte de pràctiques:

Contracte d'aprenentatge de pràctiques:

Jo Danae Martínez en el dia d’avui, després de realitzar les activitats d’anàlisis de les competències personals i de l’escola on inicio les practiques detecto que:

Necessito millorar en alguns aspectes relacionats amb les competencies següents:

- Crear situacions d'aprenentatge.
- Gestionar la progressió de l'aprenentatge.
- Participar en la gestió de l'escola.

Em proposo els objectius:

- Elaborar propostes per als infants.
- Elaborar material per als infants.
- Analitzar tot el meu procés durant les pràctiques.
- Aplicar la teoria educativa a les pràctiques.

Per aconseguir-ho, intentaré fer-ho tot de manera autònoma, i en cas de necessitar ajuda, la demanaré a la meva tutora de pràctiques del centre.

Aquest va ser el contracte de practiques que vaig fer només començar !!!!!!!!!!!!!!!!


El meu pla de millora:

L’escoleta de Vila està distribuïda en diferents espais; un rebedor, un zona per a la direcció del centre, un pati exterior, una zona d’usos múltiples (que utilitzen per a fer psicomotricitat, menjar, i veure pel·lícules), una cuina, banys per als educadors, i una saleta per a deixar els objectes personals. A part de totes aquestes estàncies, l'escoleta compta amb un aula per als bebès, altra per al grup dels infants petits (1-2 anys), i altra per al grup dels grossos (2-3 anys). Dins de cadascuna d’aquestes aules hi ha els respectius banys, adaptats als infants, i una saleta per a canviar-los i per a que els infants guardin les seves coses. A l’aula dels grossos podem trobar tres racons; el de les disfresses, el dels contes, i el de la caseta. A l’aula dels petits trobem més racons; el de les disfresses, el racó del buff, del joc, i del llenguatge.
L’escoleta compta amb un altre racó que no es troba a cap aula d’infants. Es tracta del racó de la llum. Aquest, està situat a un bany que no s’utilitza al costat de la cuina. 
El que es vol aconseguir, és la creació d’un racó de música per a que gaudeixin d’ell tots els infants del centre. Aquest projecte es vol dur a terme ja que l’escoleta no compta amb cap racó musical, encara que si tenen ràdios amb les quals escolten música de tant en tant. La música pot ser un vehicle per al desenvolupament integral de l’infant, i mitjançant aquesta, podem treballar molts aspectes de les àrees cognitives, socials, emocionals, afectives, motores, i del llenguatge, dels infants. Podem dir, que la música, entre d’altres coses, augmenta la capacitat de memòria, atenció i concentració dels infants. És una manera d’expressar-se, que estimula la creativitat i la imaginació de l’infant, que introdueix als infants als sons i significats de les paraules i millora l’aprenentatge.
En resum, estimula desenvolupament integral de l’infant, actuant sobre totes les àrees del desenvolupament.
Aquest racó s’ha pensat que es podria realitzar al rebedor de l’escoleta. Aquest espai és una zona de trobada entre famílies i infants, i podria ser molt interessant situar-lo en aquella zona. A més a més, l’escoleta no compta amb més espai lliure a les aules, ja que si fiquéssim aquest racó dins d’algun aula d’infants, quedarien molt carregades i els llevaríem espai per a moure’s.