"Un niño siempre puede enseñar tres cosas a un adulto: a ponerse contento sin motivo, a estar siempre ocupado con algo y a saber exigir con todas sus fuerzas aquello que desea." Paulo Coelho.

jueves, 16 de febrero de 2012

Motxilla

Quin tipus de mestre vull ser?

Per a jo, un mestre ideal, ha d’anar construint dia a dia el seu aprenentatge. Mai es sap tot. Un educador ha de ser un etern insatisfet. Un bon mestre, és aquell que fa camí amb els seus infants, que els acompanya durant tot el seu recorregut d’aprenentatges; allargaràs la mà i l’ajudaràs a avançar mentre tu avançaràs amb ell”. Ha de ser conscient que a una classe hi ha veus i mirades. El mestre ha de ser capaç d’escoltar les crides dels infants, que arriben al món i necessiten fites per a orientar-se.Un mestre ideal ha d’arribar a la seva escola amb il•lusió i optimisme. Ha de saber acollir i donar seguretat als infants. Mostrar la seva ajuda davant els problemes, i saber veure els conflictes d’una manera racional.

En resum, ha d’aportar el millor d’ell mateix als seus infants, i educar mitjançant l’estima.

Penso que el mestre no ha de ser diferent segon a l’etapa on es trobi. Tant un mestre de l’etapa 0-3 com de l’etapa 3-6 ha de saber respondre a les necessitats dels seus infants. En aquest cas, el que es diferenciaria serien les necessitats que presenten els infants a cada etapa.
La primera etapa és una etapa de grans canvis. L’eix entorn el qual es troba l’educador es troba entre les rutines d’alimentació, la higiene, i el descans. És en aquest moment quan s’estableixen les relacions d’afecte, els vincles i la comunicació entre educador i infant.
Durant la segona etapa, cada infant te el seu ritme individual, i aquest s’ha de respectar. Comencen a emprar el llenguatge verbal que els permet conèixer el món que els envolta, i comencen a adquirir una certa autonomia pel que fa als hàbits personals. Per a tot això, l’educadora ha de crear situacions per a que puguin desenvolupar aquests aspectes i acompanyar-los durant tot el procés.
Al centre on estic hi ha un tipus de mestre molt atent amb els seus infants, molt implicat en la seva feina. Observa als seus infants com si tingués deu mil ulls, i sap donar resposta a cadascuna de les necessitats que aquests presenten. És un mestre empàtic, i tracta als infants amb molt d’amor.
Observant al personal docent de l’escoleta on estic fent pràctiques, m’he adonat que s’assembla molt al perfil de mestre ideal que tinc per a jo. Són persones molt entregades en la seva feina i molt generoses.
Crec que el concepte que tenia de mestre ideal al primer curs fins ara, més que evolucionar, s’ha reforçat pel que fa a la forma de treballar que he observat de diferents educadors. Quan es veuen els bons resultats després de veure actuar a un mestre que té interioritzats tots els valors que ha de tenir un bon mestre, et dones compte de tots els valors que són necessaris per tal de garantir bons y nous aprenentatges als infants.

Valoració de les meves competències:

Després de reflexionar sobre les meves competències, m'he adonat que com mai he treballat de mestre, no puc autoavaluar-me en moltes. Encara així, he fet una taula on diferencio dos que se'm donen bé, i dos que se'm donen malament o que encara no he desenvolupat:Com m'imagin l'escola infantil on vaig a fer pràctiques?

He realitzat un petit dibuix de l'escola que esper trobar-me en fer les pràctiques. Tots els ítems que apareixen a l'arbre són els aspectes i les actituds que m'agradaria tant trobar-les allí, com oferir-les a les meves companyes del centre.


Diferències amb una escola 3-6?

Les diferències que trobem entre una escoleta i una escola 3-6 no són molt significatives, ja que l’escola ha de ser una continuació de l’escoleta. Els infants que van a escoleta són molt diferents quan entren a l’escola que els que mai han anat a una escoleta. Es nota molt la diferència, ja que uns tenen hàbits adquirits, coneixen el funcionament de les rutines, etc, els altres que entra de nou a una escola, han d’adquirir-ne tot això si no el duen de casa.

Què canviaries del dibuix després de la primera setmana de pràctiques?

Després de la primera setmana de pràctiques de moment no canviaria cap dels aspectes de l’arbre que m’agradaria trobar-me.


1 comentario:

  1. Danae m'ha agradat molt com has descrit el tipus de mestre que t'agradaria ser. Ho ha fet mitjançant paraules i definicions molt clares les quals deixen definit amb molta claredat el tipus de mestre que t'agradaria ser.

    Tens tota la rao quan dius que un bon mestre és aquell que fa camí amb els seus infants i que els acompanya durant tot el seu procés d'aprenentatge.

    Moltes gràcies per compartir els teus meravellosos pensaments amb nosaltres, si segueixes amb aquestos pensamets en un futur estic segura de que seràs una Gran mestra.

    ResponderEliminar